Rôzne Správy

Starosta Alojz Marček z dedinky Omšenie: 5 vecí, na ktoré sme najviac hrdí! FOTO

V súťaži o najsympatickejšiu dedinu v okrese Trenčín obsadila horská obec Omšenie zaslúžené tretie miesto. Čo je v nej podľa starostu zaujímavé?

Ilustračný obrázok k článku Starosta Alojz Marček z dedinky Omšenie: 5 vecí, na ktoré sme najviac hrdí! FOTO
4
Galéria
Zdroj: Obec Omšenie

Do súťaže o najsympatickejšiu obec v okrese Trenčín sa zapojila aj dedina Omšenie, ktorá sa nachádza v juhozápadnej časti Strážovských vrchov. Po vyhlásení výsledkov napokon obsadila zaslúžené tretie miesto. Až 655 súťažiacich jej odovzdalo svoj hlas.

Podľa jej starostu Alojza Marčeka sa s obcou Omšenie spája niekoľko zaujímavostí, na ktoré sú právom hrdí.

Na otázku, čo je podľa neho najvýznamnejšou pamätihodnosťou obce odpovedá bez váhania. Za hlavnú dominantu obce starosta považuje pôvodný romanský kostol Narodenia Panny Márie pochádzajúci z 13 storočia. Zo sakrálnych stavieb ešte spomenul zrekonštruovanú kaplnku Panny Márie.

Vzhľadom k tomu, že okolie dediny Omšenie je známe nielen turistom z okolia Trenčína, starosta Alojz Marček našu pozornosť upriamil na Omšenskú babu. „Tento kopec je určite známou atrakciou našej obce,“ dodáva.

To však podľa starostu nie je všetko. Nesmierne obľúbenou atrakciou, na ktorú sa každý rok tešia všetky vekové generácie sú na široko ďaleko známe Omšenské fašiangy. Z archívnych fašiangových snímok na stránke Omšenia, na ktorých sa všetci spoločne zabávajú, je viac než zjavné, že ide o udalosť roka.

Mimoriadnej úspešnosti sa v dedine teší aj podujatie Omšenské halušky. Podľa starostu ide o súťaž vo varení a jedení tradičných halušiek. Z archívnych fotografií obce je zrejmé, že sa do súťaže nezapájajú iba staršie generácie, ale trúfajú si na ňu aj mladí ľudia. Okrem iného tu nechýbajú ani dobové kroje a množstvo športových súťaží.

Z osobností, ktorými sa ako obec môžu pochváliť, starosta spomenul predovšetkým Daniela Krmana ml., významného činiteľa slovenského kultúrneho života. Pri príležitosti 300. výročia jeho narodenia mu bola podľa Wikipédie v roku 1963 v Omšení odhalená pamätná tabuľa, ktorá sa dodnes nachádza pri vchode do budovy ZŠ.

„V minulom roku sme oslávili 685 výročie prvej písomnej zmienky obce. Pri tejto príležitosti sme vydali aj monografiu o našej obci, kde je podrobne popísaná naša história,“ doplnil Marček.

Kompletné výsledky hlasovania nájdete v článku: Máme víťazov! Hlas ľudu vybral najsympatickejšie obce v okolí Trenčína.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z TRENČÍNA a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM