Rôzne

Trenčín obohatilo umelecké dielo: Starý železničný most rozozvučia ľudské kroky

Prechádzka po starom železničnom moste v Trenčíne ponúka hudobný zážitok. Most reaguje na kroky prichádzajúcich a odchádzajúcich ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Trenčín obohatilo umelecké dielo: Starý železničný most rozozvučia ľudské kroky
Zdroj: Mesto Trenčín

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, ak na most vojde človek, ozve sa jedna hudobná vrstva. Ďalší prechádzajúci spustí svojimi krokmi druhú, a tak to môže pokračovať až do skladby zloženej zo 16 jedinečných hudobných vrstiev. Po odchode človeka z mosta sa stopa zase vypne.

Toello z Trenčianskych Teplíc

Autorom hudby, s ktorou interaktívne umelecké dielo pracuje, je mladý interpret Toello, pochádzajúci z Trenčianskych Teplíc. Za celým projektom stojí občianske združenie Trakt a spolutvorcovia z kultúrnej i technologickej oblasti. S realizáciou pomohol tím Trenčín2026.

Podľa Štefana Oliša z občianskeho združenia Trakt dielo reaguje na potrebu spolupráce a spolupatričnosti. Napríklad pri snahe získať titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026, ale i v zjednotení kultúrnej a umeleckej obce. Reaguje však aj na polarizáciu spoločnosti v rôznych oblastiach. Zvuková inštalácia prezentuje myšlienku „v jednote je sila“.

Správy z Trenčína a okolia

Kľúčová úloha

„Len vzájomnou prítomnosťou dokážeme rozohrať hudobnú skladbu v plnom jej znení. Jednotlivec hrá síce zásadnú rolu, no celok sám vytvoriť nedokáže,“ doplnil Oliš.

Starý železničný most v Trenčíne prestal po rekonštrukcii železničnej trate slúžiť svojmu účelu. Do majetku ho získalo mesto. Aktuálne slúži cyklistom a chodcom. Po piatkovom (10. 12.) rozhodnutí medzinárodnej poroty o tom, že Európskym hlavným mestom kultúry 2026 sa stane Trenčín, bude most zohrávať jednu z kľúčových úloh v projekte EHMK 2026.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prechádzka po starom železničnom moste je zážitkom.

FOTO: Starý železničný most v Trenčíne rozozvučia ľudské kroky
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trenčín

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM