Rôzne

V lesoparku Brezina upravili trasy pre horských cyklistov: Aké sú plány? FOTO

Trenčianski dobrovoľníci upravili v lesoparku trasy pre horských cyklistov. Určili sa aj podmienky jazdenia na Brezine.

Ilustračný obrázok k článku V lesoparku Brezina upravili trasy pre horských cyklistov: Aké sú plány? FOTO
Zdroj: Mesto Trenčín

Trasy pre horských cyklistov v trenčianskom lesoparku Brezina sú upravenejšie a bezpečnejšie. Dvojicu brigád zabezpečilo občianske združenie DIVO s dobrovoľníkmi a podporou mesta v spolupráci s Mestským hospodárstvom a správou lesov (MHSL). Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Nárast cyklistov

Na prvú oficiálnu verejnú brigádu prišlo koncom septembra pomôcť s výstavbou trailov 36 dospelých a 11 detí, na druhej v októbri sa zúčastnilo približne 40 ľudí.

„Keď sa pred vyše 20 rokmi začali budovať okruhové chodníky v lesoparku, cyklistu ste tam prakticky nevideli. V posledných rokoch však cyklistika zaznamenala veľký nárast a úzke náučné chodníky sa stali častým stretom rýchlo jazdiacich cyklistov s chodcami," vysvetlil lesný hospodár z MHSL Ivan Jančička.

Cyklisti v mokrom období navyše podľa neho rozryli náučný chodník a kazili snahu správy lesov o vyštrkovanie chodníkov, v hre bol aj zákaz vjazdu cyklistov na náučné chodníky alebo umiestnenie spomaľovačov.

Správy z Trenčína a okolia

Vybudovanie cyklochodníkov

Správca lesoparku by momentálne nový chodník pre cyklistov nezvládol svojimi kapacitami vybudovať. „Cyklisti sa však spojili do združenia DIVO Trail a po viacerých rozhovoroch sme našli spoločnú reč. Prešiel som s nimi a vyznačil trasu budúceho chodníka, určili sme si podmienky jazdenia na Brezine. Aj keď to bude ešte dlhá cesta naučiť všetkých – cyklistov aj chodcov – ohľaduplnosti k sebe navzájom, je vybudovanie cyklochodníkov dobrá vec," doplnil Jančička.

V súčasnosti sa na Brezine podľa neho buduje malý okruh a v ďalšom roku chce MHSL s občianskym združením DIVO pracovať na veľkom okruhu celou Brezinou. Plánované aktivity na najbližšie roky zase zabezpečí generel Breziny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo priamo na mieste počas prác.

FOTO: Dobrovoľníci upravili v lesoparku Brezina trasy pre horských cyklistov
6
Galéria
Zdroj: Mesto Trenčín

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM