Marek Vatraľ Rôzne

Známi kreatívni absolventi: Týchto umelcov vychovala Stredná umelecká škola v Trenčíne!

Mnohí z nich sa úspešne etablovali v kreatívnych odvetviach ako naozajstní profesionáli.

Ilustračný obrázok k článku Známi kreatívni absolventi: Týchto umelcov vychovala Stredná umelecká škola v Trenčíne!
1
Galéria
Zdroj: pixabay

V minulých dňoch sme písali  o známych absolventoch, ktorí v minulosti sedeli v laviciach Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne a významných osobnostiach, ktoré robia dobré meno Piaristickému gymnáziu.

Tentokrát sme sa bližšie pozreli na inšpiratívnych absolventov Strednej umeleckej školy v Trenčíne, ktorá pred dvomi rokmi oslávila desiate výročie od svojho vzniku.

Pôvodne Stredná priemyselná škola odevná v súčasnosti ponúka až dvanásť kreatívnych štúdijných odborov, ktoré kráčajú s dobou. Nechýbajú medzi nimi napríklad animovaná tvorba, reklamná tvorba, fotografický dizajn či scénická kostýmová tvorba.

Zdroj: Stredná umelecká škola Trenčín

Kreatívni absolventi

V zozname úspešných absolventov školy, ktorý nám poskytol jej riaditeľ Ivan Štefka, sa nachádza veľa podnetných a kreatívnych ľudí. Z uvedeného je viac než zrejmé, že mnohí bývalí študenti školy sa presvedčivo etablovali v rôznych kreatívnych oblastiach.

Medzi jednotlivými menami sa napríklad nachádza Jakub Dušička, ktorý je autorom víťazného loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Ďalším významným absolventom školy je aj Peter Gál – predseda združenia Asociácie ilustrátorov.

V oblasti módy sa úspešne uchytila mladá módna návrhára Sofia Tureková. Skúsenosti v oblasti filmu má aj kostýmová výtvarníčka Daniela Kubinyová. V prostredí filmu ešte pôsobí ako produkčná u známeho scenáristu Karla Šípa aj Jana Janková.

Vo svete divadla sa naopak pohybuje absolventka Eva Kudláčová Rácová, ktorá bola v roku 2016 ocenená cenou Dosky za najlepšiu scénografiu.

Vzhľadom k tomu, že škola začala písať svoju históriu ešte v roku 1987, v jej priestoroch študovali aj ďalšie výrazné osobnosti kreatívneho života. O tých vás ale budeme informovať v samostatnom článku.

Foto: Ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM